Tartıdaki ani değişimler sizi de zaman zaman üzüyor mu?
Yüzüklerin dar gelmesi, uzun seyahatler sonrası oluşan şişkinlik, diyetinize devam ettiğiniz halde tartıda bir artan bir azalan rakamlar, gereksiz bir gerginlik ve huzursuzluk hali… Tüm bunlar bize ödemin varlığını işaret ediyor olabilir.
Ödem, vücut dokuları arasında fazla miktarda sıvı birikmesi nedeniyle meydana gelen şişlik olarak tanımlanabilir. Ödem genellikle ellerde, kollarda, bileklerde, bacaklarda ve ayaklarda görülür. Herhangi bir hastalığa bağlı değilse; hareketsiz kalmak, aşırı karbonhidrat alımı, uzun süre ayakta kalmak, fazla tuz tüketimi, yetersiz su tüketimi, fazla kilo, premenstruel dönem (adet öncesi dönem) gebelik döneminde olunması, bazı çevresel faktörler (ani sıcaklık değişimleri, uçak seyahatleri) kısa süreli ödem varlığına sebep olabiliyor.
İlgini çekebilir: Tatil Dönüşü Ayurveda: Lenf Sistemi, Detoks ve Bütünsel Sağlık
Peki ödem ile başa çıkarken beslenme planımız nasıl olmalıdır?
İşte ödem atmanızı kolaylaştıracak 10 altın kural!
- Tuz tüketimini azaltın. Turşu, konserve, dondurulmuş ürünler, salamura, salça ve şarküteri ürünleri tuz içeriği yüksek besinlerdir. Günlük almamız gereken tuz miktarının 1 tatlı kaşığı olduğunu hatırlayacak olursak, tuz içerikli besinlerden uzak durmanızda fayda var.
- Bitki çayları, ürettiğiniz idrar miktarını arttırarak fazla sıvıları vücudunuzdan atmaya yardımcı olur. Yeşil çay, özellikle ayaklarda ve bacaklarda görülen ödem için etkili olurken; ısırgan otu, kiraz sapı ve funda yaprağı gibi bitkilerin çayları da ödem atımı konusunda oldukça başarılıdır.
- Ananas, içeriğindeki Bromelain enzimi sayesinde güçlü ve etkili bir ödem atıcıdır. Kendisini veya suyunu tüketebilirsiniz.
- Beslenme rutininizde değişiklikler yapmanız fayda sağlayacaktır. Probiyotik yoğurt, kefir, maydanoz, kereviz sapı, su teresi, muz gibi besinleri tüketin. Trans yağlardan uzak durun, beslenmenize sağlıklı yağ kaynaklarını ekleyin.
- Protein alımınızı gözden geçirin. İhtiyaçtan fazla alınan protein ödem artışına sebep olacaktır.
- Alkol tüketiminizi sınırlayın. Alkol alınan günlerde su ihtiyacınız her zamankinden çok daha elzem olacaktır. Sıvı alımınızı ertelemeyin.
- Şekerli gıda alımını minimum seviyeye indirmeye çalışın. Çünkü şekerin sindirimi için vücut çok fazla suya ihtiyaç duyar ve su tutulumu ile ödem kaçınılmaz hale gelir.
- Su tüketimini ihmal etmeyin. Kg başına 30-35 ml su tüketimi sağlıklı bir birey için yeterlidir. Örneğin; 70 kg bir bireyin günlük tüketmesi gereken su miktarı: 70×30-35 = 2100-2450 ml’dir. Yaz aylarında bu ihtiyaç artmaktadır. İçtiğiniz suyun içerisine salatalık, taze nane, tarçın gibi besinleri eklemek hem suyunuzun antioksidan kapasitesini arttırır hem de ödem atımının kolaylaşmasını sağlar.
- Kaliteli ve düzenli bir uyku ödeme karşı iyi bir savaşçıdır. Az veya çok uyumak, vücudun rutini dışında gelişen durumlar ödem oluşumunu arttırır.
- Aktif olmaya çalışın. Rutin egzersizler, günlük yürüyüşler ve kısa süreli meditasyon hem size rahatlatacak hem de vücudun hareketini sağlayarak ödem atımını kolaylaştıracaktır.
İlgini çekebilir: Şişkinlik ve Hazımsızlığa FODMAP Diyeti: Nasıl Uygulanır? Faydaları Nelerdir?
Ödem Atan İçerik Tarifi
Malzemeler:
- 1 tutam yeşil çay
- ½ serçe parmak büyüklüğünde taze zencefil
- 1 tutam kiraz sapı
- 1 tutam biberiye
- ½ adet limon
Hazırlanışı:
Malzemeleri 3 bardak su ile kaynatıp, süzerek yemeklerden önce tüketebilirsiniz.