Beyin Sisi Nedir? Belirtileri Nelerdir? Gidermek İçin Neler Yapılabilir?

Beyin sisi veya beyin sislenmesi medikal bir hastalık değildir ama semptomları sizi konsantre olmaktan ve anılarınızı hatırlamanızdan alıkoyabilir. Aynı zamanda akıl karışıklığına ve zihinsel yorgunluğa da sebep olur. Bu durum ise işinizi ve ilişkilerinizi olumsuz yönde etkiler ve kendinizde değilmişsiniz gibi hissetmenize neden olur.

Beyin sislenmesi yaşadığını söyleyen kişiler, genellikle düşüncelerinin bulanık olduğundan ve düşüncelerinde artık bir keskinlik hissedemediklerinden yakınır. Bu çok sık rastlanılan bir durumdur ama böyle bir şeyin yaşanıyor olması normal değildir. 

İlgini çekebilir: Sosyal Zeka Nedir? 5 Adımda Nasıl Geliştirilir?

Beyin sisi kendini birçok farklı şekilde hissettirebilir. Çoğunlukla hissettirdiği ise şudur: Kafanızın içinde bir zamanlar entelektüel bir dokunun bulunduğu yerde artık bir pamuk şekeri varmış ya da evde ışıklar açık ama içeride kimse yokmuş gibi… İşinize, okuduğunuz şeye veya bir sohbete konsantre olamaz, düşüncelerinizi toparlamakta zorlanırsınız. Almanız gereken küçük bir karar bile artık gözünüzde çok büyük bir olaya dönüşmüştür. Bunun yanı sıra yaşam biçimi, kullanılan ilaçlar, sağlık durumu gibi birçok farklı nedenden kaynaklı olabildiği için oldukça da karmaşıktır.

Beyin sisine neler sebep olabilir?

Beyin sislenmesine neden olabilecek birçok farklı durum vardır. Altta yatan sebebi belirlediğinizde ise problemi çözmeye başlayabilirsiniz. Öyleyse gelin bu olası 6 sebebe birlikte göz atalım.

1. Stres

Kronik stres; kan basıncını yükseltir, bağışıklık sistemini zayıflatır ve depresyonu tetikler. Bununla birlikte zihinsel yorgunluğa da neden olur. Beyin yorgun olduğunda ise etraflıca düşünmek ve odaklanmak zorlaşır.

2. Yetersiz uyku

Uyku kalitenizin düşük olması, beyninizin fonksiyonunu yerine getirmesini olumsuz yönde etkileyebilir. Her gece 8 ila 9 saat uyku ise en ideal süredir. Çok az uyumak, konsantrasyon bozukluğuna ve belirsiz düşüncelere neden olabilir.

İlgini çekebilir: Her Uyku Güzellik Uykusu Değildir! Verimli Uyku İçin İpuçları

3. Hormonal değişiklikler

Hormonal değişiklikler de beyin sislenmesini tetikleyebilen diğer bir faktör. Hamilelik sırasında artan progesteron ve östrojen hormonu seviyesi, hafızayı etkileyebilir ve hafif bilişsel bozukluğa neden olabilir.

Buna benzer olarak, menopoz boyunca görülen östrojen seviyesinin düşüşü de unutkanlığa, konsantrasyon bozukluğuna ve bulanık düşüncelere neden olabilir.

4. Beslenme

Beslenmenin de beyin sisi üzerinde büyük bir etkisi vardır. B-12 vitamini sağlıklı bir beyin işlevini desteklerken, onun eksikliği beyin sisine sebep olabilir.

5. Kullanılan ilaçlar

Eğer ilaç kullanırken beyin sisi semptomlarını yaşıyorsanız doktorunuzla konuşmalısınız. Bu durum kullandığınız bir ilacın yan etkisi olabilir. Dozajı azaltmak veya başka bir ilaca geçmek semptomları azaltabilir.

6. Sağlık durumu

Enflamasyon, bitkinlik veya kan şekeri düzeyindeki değişikliklere bağlı sağlık sorunları, zihinsel yorgunluğa yol açabilir. Örneğin beyin sisi, kronik yorgunluk sendromunun bir semptomudur ve altı aydan uzun bir süre boyunca sürekli bir yorgunluk söz konusudur.

İlgini çekebilir: Gün İçerisinde Daha Az Yorgun Hissetmek İçin 6 Adım

Beyin sisine neden olabilecek diğer sağlık sorunları ise şunlardır:

  • Kansızlık
  • Depresyon
  • Diyabet
  • Sjögren sendromu
  • Migren
  • Alzheimer hastalığı
  • Hipotiroidi
  • Fibromiyalji
  • Lupus, artrit ve multiple skleroz gibi otoimmün hastalıklar
  • Dehidrasyon

Beyin sisini gidermenin yolları nelerdir?

Beyin sisinin tedavisi sebebine bağlıdır. Örneğin kansızlığınız varsa beyin sisinin azaltması ve kırmızı kan hücrelerini çoğaltması için demir takviyesi alınmalıdır. Eğer otoimmün bir hastalık teşhis edilmişse, doktorunuz enflamasyonu azaltmak veya bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için kortikosteroid veya başka bir ilaç önerebilir. Bazen ise beyin sisini hafifletmek için sadece beslenme yetersizliği veya uykusuzluk problemlerini çözmek yeterlidir.

İlgini çekebilir: Stres Hormonu Kortizol Seviyemizi Düşürmek İçin 7 Öneri

Beyin sisini gidermek için alabileceğiniz bazı önlemler aşağıdaki gibidir:

  • Her gece 8 ila 9 saat arasında uyumak
  • Sınırlarınızı bilerek stresi yönetmek
  • Aşırı alkol ve kafein tüketiminden kaçınmak
  • Beyni güçlendirmek (gönüllü olarak bir kuruluşta çalışabilir veya bulmaca çözebilirsiniz.)
  • Keyif alınan aktiviteler bulmak
  • Protein, meyve, sebze ve sağlıklı yağ tüketimini artırmak

Yardımcı Kaynak: 6 Possible Causes of Brain Fog, healthline.com

Kaynaklar
akıl karışıklığı, beyin sislenmesi, Beyin sislenmesi nasıl tedavi edilir?, beyin sislenmesi nedir?, düşüncelerde bulanıklık, zihinsel yorgunluk