Narsisizm, bir tür kişilik bozukluğudur. Söz konusu durum ise kişinin öz sevgisinin abartı derecesinde fazla olmasıdır. Bu yüzden kendisini aşık derecesinde seven ve hatta kendisini sevmekten başkalarını sevmeye vakit bulamayan kişilere narsist diyoruz. Günümüzde, gerek duygusal ilişkilerde gerekse arkadaşlık ilişkilerinde böyle insanlarla hepimiz karşılaşmışızdır. Bu tür bireylerle ilişki yürütmek oldukça zorken, bir de onlar tarafından manipüle edildiğinizi düşünün. Zaten karmaşık olan bu durum iyice içinden çıkılamayacak bir hale dönüşür… Peki siz narsist insanların yaptığı bir tür psikolojik işkence olan bu etkiyle manipüle edilip kendinizden şüphe duymuş olabilir misiniz? Öyleyse gaslighting effect’e maruz kalıyor olabilirsiniz.
İlgini çekebilir: Konuşkan Bir Narsist ile Karşı Karşıya Olduğunu Gösteren 4 İşaret
Nedir bu Gaslighting?
Türkçede bir karşılığı olmayan Gaslighting, narsist bireylerin uyguladığı manipülasyon şeklidir. Sizi düzenli olarak manipülasyona maruz bırakarak zamanla kendinizden şüphe etmenizi sağlarlar. Amaçları ise özgüveninizi düşürüp onlara hayat boyu bağımlı olmanızdır. Gaslighting Effect’i daha da tehlikeli yapan şey ise kurbanın bunu fark etmesinin çok zor olmasıdır. Bu manipülasyon türü, özellikle duygusal ilişkilerde karşı tarafı kontrol altına almak için oldukça etkili bir yöntemdir. Psikolojik şiddete maruz kaldıkça zamanla kurbanın kendine olan güveni düşer ve karşısındakinin sözlerine bağımlı hale gelir.
Bunu neden yaparlar?
Narsist bireylerin kendilerine olan sevgisi onlara asla yetmez ve çevresindeki kişilerin de onlara bağımlı olmasını isterler. Özellikle duygusal ilişki içerisinde partnerinin ona bağımlı olması, ondan ayrılamaması bu tip bireyleri besler. Bu durum zamanla bir döngü halini alır ve bir anda kendinizi partnerinize bağımlı halde bulursunuz. Siz ondan ayrılamadıkça bu durum onun hoşuna gider ve bu manipülasyonlarını sürdürür. O bu manipülasyonları sürdürdükçe, siz de bu döngü içinde sıkışıp kalırsınız.
İlgini çekebilir: İlişkilerde 7 Yaygın Manipülatif İfade ve Başa Çıkma Yolları
Peki ilişkide Gaslighting Effect’e maruz kaldığımızı nasıl anlarız?
• Bir durumdan eminseniz ve karşınızdaki kişi sizi kendinizden şüphe ettiriyorsa,
• Partnerinizle olan ilişkinizde sürekli haksız olan taraf sizseniz,
• Fikirlerinize önem verilmiyorsa,
• Kendinize olan güveniniz zaman içinde düşüş gösterdiyse,
• Kendi fikrinizi söylediğinizde karşı tarafın abartı sinirine maruz kalıyorsanız,
• Ve en önemlisi kendinizden şüphe duymaya başladıysanız, küçük çaplı bile olsa Gaslighting Effect’e maruz bırakılmış olabilirsiniz. Nasıl olsa küçük çaplı diye bu durumu göz ardı etmeyin. Unutmayın, büyük zararlar her zaman küçük adımlarla başlar.
İlgini çekebilir: Duygusal İstismar ve Belirtileri Nedir? Neler Yapılabilir?
Bu manipülasyonları fark etmenin kurban için çok zor olduğunu söylemiştik. Öyleyse bunu nasıl başarırız?
• Eğer kendinizden eminseniz karşınızdakine boyun eğmeyin.
• Hakkınızı sonuna kadar savunun.
• Siz kendinizi savununca karşınızdaki kişi yeniden atağa geçip siniriyle sizi bastırmaya çalışacaktır, bunun sizin özgüveninizi zedelemesine izin vermeyin.
Bu manipülasyonlara karşı çıkarak zamanla hem kendinize olan güveniniz geri gelecektir hem de karşıdaki kişi bunun sizde işe yaramadığını görünce pes edecektir. Bu şekilde istikrarlı davranmanız, partnerinizin bu konudaki baskılarını kırmış olacak. Böylece ilişkinize daha sağlıklı bir şekilde devam edebilir ya da değişmeyeceğini gördüyseniz daha fazla yara almadan ilişkinizi sonlandırabilirsiniz.