Kendi Kendine Olumlu Konuşma Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?

Kendi kendine konuşma, iç diyaloğunuzdur. Bilinçaltınızdan etkilenir ve düşüncelerinizi, inançlarınızı, sorularınızı, fikirlerinizi ortaya çıkarır. Kendi kendine konuşmanızın çoğu kişiliğinize bağlıdır. İyimserseniz, kendi kendinize konuşmanız daha umutlu ve olumlu olabilir. Karamsar olma eğilimindeyseniz, genellikle bunun tersi doğrudur.

Olumlu düşünme ve iyimserlik, etkili stres yönetimi araçları olabilir. Örneğin, 2010’da yapılan bir araştırmada, iyimser düşünceleri olan kişilerin daha iyi bir yaşam kalitesine sahip olduğunu gösteriyor.

Bu yazımızda kendi kendine olumlu konuşmanın faydalarından, nasıl çalıştığından ve bazı örneklerden ve günlük hayatta bunu nasıl kullanabileceğimizden bahsediyor olacağız.

Kendi kendine olumlu konuşma neden iyidir?

Kendi kendine konuşma, performansınızı ve genel refahınızı artırabilir. Örneğin, araştırmalar kendi kendine konuşmanın sporculara performans konusunda yardımcı olabileceğini gösteriyor.

Ayrıca, olumlu şekilde kendi kendine konuşma ve daha iyimser bir bakış açısı, aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok şekilde sağlığınıza faydalı olabilir: 

  • Canlılığın artması
  • Hayattan daha memnun olma
  • Gelişmiş bağışıklık fonksiyonu
  • Azalan ağrılar
  • Daha iyi kardiyovasküler sağlık
  • Daha iyi fiziksel sağlık
  • Azalmış ölüm riski
  • Daha az stres ve sıkıntı

İyi Oluş Günlüğü

Nasıl çalışır?

Daha fazla kendi kendine konuşmayı öğrenmeden önce, olumsuz düşünceyi tanımlamanız gerekir. Bu tür düşünme ve kendi kendine konuşma genellikle dört kategoriye ayrılır:

  1. Kişiselleştirme: Her şey için kendinizi suçlarsınız.
  2. Büyüteç: Bir durumun olumsuz yönlerine odaklanırsınız, tüm olumlu yönleri görmezden gelirsiniz.
  3. Felaket: En kötüsünü beklersiniz ve mantığınızın sizi aksine ikna etmesine nadiren izin verirsiniz.
  4. Kutuplaştırma: Dünyayı siyah-beyaz ya da iyi-kötü olarak görürsünüz. Yaşadığınız olayları sınıflandırmak için arada hiçbir orta yol yoktur. 

Negatif düşüncelerinizi ve türlerini tanımaya başladığınızda, onları pozitif düşünceye dönüştürmek için çalışabilirsiniz. Bu, pratik ve zaman gerektirir ve bir gecede gelişmez. İyi haber şu ki, bu yapılabilir. 2012’de yapılan bir araştırma, küçük yaşta çocukların bile olumsuz kendi kendine konuşmayı düzeltmeyi öğrenebileceğini gösteriyor.

Örneklemek gerekirse…

Bu senaryolar, kendi kendine olumsuz konuşmayı nasıl olumlu konuşmaya dönüştürebileceğinizin örnekleridir. Tabi yine pratik gerektirir. Bu senaryolar; kendi olumsuz konuşmalarınızdan bazılarını tanımak, bu düşünceler ortaya çıktığında onu tersine çevirme becerilerinizi geliştirmenize yardımcı olabilir.

  • Olumsuz: Fikrimi değiştirirsem herkesi hayal kırıklığına uğratırım.
  • Olumlu: Fikrimi değiştirme gücüm var. Çevremdekiler beni anlayacaktır.
  • Olumsuz: Başarısız oldum ve kendimi utandırdım.
  • Olumlu: Denediğim için bile kendimle gurur duyuyorum. Bu cesaret isterdi.

  • Olumsuz: Fazla kilolu ve formsuzum. 
  • Olumlu: Yetenekli ve güçlüyüm ve kendim için daha sağlıklı olmak istiyorum.

  • Olumsuz: Gol atamadığımda takımımdaki herkesi hayal kırıklığına uğrattım.
  • Olumlu: Spor bir takım etkinliğidir. Birlikte kazanır ve kaybederiz.

  • Olumsuz: Bunu daha önce hiç yapmadım ve kesin kötü olacağım.
  • Olumlu: Bu, bir şeyler öğrenmek ve büyümek için harika bir fırsat.

  • Olumsuz: Bunun işe yaramasının hiçbir yolu yok.
  • Olumlu: Bunu yapabileceğime inanıyorum ve bunun için elimden gelen her şeyi yapacağım.

Günlük hayatımda nasıl kullanırım?

Genelde daha karamsarsanız, iç diyaloğunuzu daha cesaretlendirici ve canlandırıcı olacak şekilde değiştirmeyi öğrenebilirsiniz.

Ancak yeni bir alışkanlık oluşturmak zaman ve çaba gerektirir. Zamanla, düşünceleriniz değişebilir. Kendi kendine olumlu konuşma yeni normunuz olabilir. Bu ipuçları yardımcı olabilir:

  1. Kendi kendine olumsuz konuşma tuzaklarını tanımlayın.
  2. Duygularınızla kontrol edin. Kötü olaylar veya kötü günlerde durun ve kendi konuşmanızı değerlendirin. Negatif mi oluyor? Nasıl çevirebilirsiniz?
  3. Çevrenizi pozitif insanlarla kuşatın. Fark etseniz de etmeseniz de çevrenizdeki insanların bakış açısını ve duygularını özümseyebilirsiniz. Buna hem olumsuz hem olumlu dahildir. Bu nedenle mümkün olduğunca olumlu insanlarla iletişime geçin.
  4. Kendinize olumlu notlar bırakın. Bazen olumlu sözler veya ilham verici görüntüler görmek, düşüncelerinizi yönlendirmek için yeterli olabilir. Ofisinize, evinize ve önemli miktarda zaman geçirdiğiniz her yere; size ilham veren, iyi gelen küçük hatırlatıcılar bırakın. 

Ne zaman profesyonel destek almalıyım?

Kendi kendine olumsuz konuşma eğilimindeyseniz ve karamsarlıktan yanaysanız, bunu değiştirmeyi öğrenebilirsiniz. Fakat kendi başınıza başarılı olmadığınızı fark ederseniz, bir terapistle konuşabilirsiniz. Uzmanlar, olumsuz konuşma kaynaklarını belirlemenize ve konuşmanızı tersine çevirmeyi öğrenmenize yardımcı olabilir.

Kaynaklar
farkındalık, olumlu konuşma, olumludüşünce, Psikoloji