Erteleme döngüsünde olduğunuzu nasıl anlarsınız?
Hepimizin hayalleri, beklentileri ve tamamlanması gereken listeleri var. Anlık bir motivasyonla, isteğimiz zirveye ulaştığında her şeyi hızla halledebileceğimizi düşünürüz. Ancak bu durum sürekli olmadığında işlerimizi diğer güne, başka saate, farklı bir zamana erteler dururuz. Tam da bu noktada ‘erteleme döngüsü’ başlamış olur.
Ereleme döngüsünde olanların bahaneleri vardır:
- Yarın yaparım.
- Pazartesi başlarım.
- Önce dizi izleyeyim/yemeğimi yiyeyim/kitabımı tamamlayayım, bir ara bakacağım.
- Daha çok zaman var, elbet yaparım.
Doğru/mükemmel zamanı beklerler:
- Ay başı gelsin de başlarım.
- Şu hafta bitsin hallederim.
- Motivasyonum tam olunca yaparım.
Neden erteleriz?
Doğru Planlama Yapamamak
Yapmamız gereken işler biriktiğinde durum gözümüzde büyür. Bu kez yeni bir stres faktörümüz vardır: Nereden başlayacağımızı bilememek. Biriken görevler içinde kaybolduğumuzda ise daha çok panikleriz ve kaçma davranışı sergileriz. Kaçışımız yine ertelemeye devam ederek olur.
Mükemmeliyetçi Kişilik Yapısı
Bu özellikteki bireylerde ‘ya hep, ya hiç’ kalıbını sıklıkla gözlemleriz. Eğer giriştikleri işte en iyiyi yapabileceklerine inanmıyorlarsa hiç başlamamayı tercih ederler. Çünkü bu kişilere göre, standartlarının en iyisi olmadığı sürece yaptıklarının anlamı yoktur. Bu yüzden mükemmeliyetçilik özelliğine sahip bireyler, mükemmeli yapamayacaklarını hissederlerse işlerini erteler ve yapmamayı tercih ederler.
Hedeflerde Net Olamamak
İstemekle hedeflemek arasında ciddi bir fark vardır. Hepimizin istekleri vardır ancak bunları hedef haline getirmediğimiz sürece sadece bekleriz, çabalamayız. Örneğin, şu an bir pizza hayali kurup bunu isteyebilirim ancak sipariş vermediğim ya da gidip almadığım sürece masamda bir pizza belirmeyecek. O nedenle sadece istemek yetmez. Hedeflerimizi belirlemediğimiz sürece, ulaşacak bir noktamız olmadığı için ertelemeye devam ederiz.
Dışsal Motivasyon Arayışı
En büyük yanılgılardan biri buradadır. Motive olmayı hepimiz isteriz ancak motivasyonu her zaman dışarıda bir yerlerde ararız. İçsel motivasyon oluşturmadığımız sürece beklediğimiz kaynak dışarıdan gelmez. Bu da yine ertelemeyi sürdüren bir etkendir.
Erteleme döngüsünü nasıl kırabiliriz?
Erteleme döngüsünün içinde kaybolduğunuzu hissediyorsanız, endişelenmeyin. Biraz efor sarf ederek bu döngüyü kırmanız mümkün.
Ulaşılabilir hedefler koyun.
On basamaklı bir merdivene çıkmak istiyor olabilirsiniz. Ancak tek bir adımda en üste ulaşamayacağınızın farkında olmak gerek. Adım adım ve ulaşılabilir seviyeden başlayın. Başlangıçta sizi zorlayacak ve pes etmenize neden olacak durumlardan kaçının.
Hedefinizle ilgili planlama yapın.
İsteğinize giden yolu belirlemek için planlama yapmak altın kurallardan biridir. Bu yüzden doğru bir planlamayla rotanızı netleştirmeniz oldukça önemlidir.
Öncelik belirleyin.
Aynı anda her şeyi yapmaya çalışmak, hiçbirini tam olarak yapamamak anlamına gelir. Bu nedenle kendinize öncelik sırası belirleyin ve sırayla görevlerinizi tamamlayın. Bir işi bitirdikten sonra diğerine geçin.
Kendinize esneklik tanıyın.
Koşullar her zaman istediğimiz gibi gitmez. Süreç içinde yorulmanız, eksiklikler yaşamanız çok normal. Bu sebeple, tüm bunların sürecinizin bir parçası olduğunu kabul edin ve sadece devam edin.