Yoganın Bilimsel Araştırmalarla Desteklenen Faydaları

Yoga çalışmalarına ait ilk belirtiler M.Ö. 5000 ile 1200 arasına denk gelir. Hem bedeni, hem zihni, hem de ruhu farkındalıkla çalıştırmak üzere Hindistan’da ortaya çıktığı biliniyor. İnsanı bütün olarak ele alan yoganın yararları da bütünsel oluyor haliyle. Peki bu faydaların bilimsel gerçeklikleri var mı?

Bedene esneklik sağlar.

Yoganın en bilinenden faydasından başlayarak esneklik derken neyi kast ediyoruz, ondan bahsedelim. Yoga yapmaya başladığınızda bir-iki gün içinde ayak parmaklarınıza dokunamayabilir ya da ellerinizi arkada birleştiremeyebilirsiniz. Fakat bu yoganın esneklik sağlamadığı anlamına gelmez.

“Stres ve kaygı dokularımızı yorgun ve gergin bir hale getirir. Esnekliği ve kas gücünü artırmak, bağ dokusunu güçlendirmek, postürümüzü düzeltmek için tonlarca yoga hareketi var.” diyor Los Angeles’ta bir yoga terapisti ve eğitmeni olan Emilie Perz. Aynı zamanda sadece esneklik sağlamakla kalmayıp bizi çok ciddi bir vücut farkındalığına odaklıyor.

Fazla kiloların verilmesine yardımcı olabilir.

Eğer yüksek yoğunluktaki yoga derslerinin kilo vermenin tek yolu olduğunu düşünüyorsanız, ki böyle düşünmeniz çok normal, bu konu hakkında yeniden konuşmanın vakti gelmiş demektir. Elbette yüksek yoğunluktaki yoga derslerinde kesinlikle yanlış olan bir şey yok. Fakat araştırmalar, Ashtanga, Bikram ve Iyengar yoga çeşitlerinin aerobik eğilimleri sayesinde kilo vermek için etkili olabileceğini gösteriyor.

Buna ek olarak, American Journal of Managed Care’de yapılan bir çalışma, restoratif yoganın deri altındaki yağlara ulaşmada etkili olduğunu söylüyor. Restoratif Yoga, pozların içinde uzun süre kalınan, derin gevşeme amacı taşıyan bir uygulamadır. Araştırmada, araştırmacılar fazla kiloları olan kadınları iki gruba ayırdılar. Bir grubu 48 hafta boyunca düzenli olarak restoratif yoga derslerine, diğer grubu da yine 48 hafta boyunca germe hareketlerinin olduğu derslere soktular. Yoga grubundakilere ağır veya seri hareketlerin hiçbiri yaptırılmadı. Araştırmacılardan gevşemelerine ve streslerini azaltmalarına odaklanmaları istendi. Pozlar uzun süre tutuldu, derslerde nefes alış verişe odaklanıldı ve arka planda meditatif müzik çalındı.

Bütün bunlar göz önüne alındığında, kilo vermenin başınıza gelebilecek son şey olacağını düşünürsünüz öyle değil mi? Fakat bu grup, ilk altı ayda, germe hareketlerinin yapıldığı gruptan çok daha fazla deri altı yağ kaybetti ve formunu daha uzun süre korudu. Bu araştırma da bize, eğer ağır egzersiz insanı değilsek kilo verme yolunda bizim için de bir seçeneğin var olduğunu gösteriyor.

Kasları güçlendirir.

Aynı anda yogayı, koşuyu veya başka bir sporu çok seviyor olabilirsiniz. Tutkunuz ne olursa olsun, Perz, düzenli bir yoga uygulamasının diğer aktivitelerde daha iyi performans göstermenize yardımcı olabileceğini söylüyor. “Tekrarlayan duruşlar, vücudunuza daha fazla canlılık ve uyum kazandırır, bu da kaslarımızın daha etkin şekilde kullanılmasını sağlar. Programınızda başka bir egzersizin olduğu günlerde, sabah 10 dakikalık hızlı bir akış, vücudunuzu ve zihninizi iyi durumda tutmak için ihtiyaç duyduğunuz şey olabilir.” diye açıklıyor.

Kronik ağrılarınızı azaltır.

Kronik ağrılar can sıkar ve yaşam kalitenizi ciddi şekilde zayıftır. Araştırmalar, kronik ağrıların depresyona bile yol açabileceğini gösteriyor. Ancak birçok çalışma, en yaygınlarından biri olan kronik bel ağrısı için yoganın son derece etkili bir tedavi olduğunu saptadı. (National Center for Complementary and Integrative Health)

Annals of Internal Medicine, dergisinde yayınlanan bir araştırma, kronik bel ağrısı olanların, üç ay süren derslerden sonra daha iyi durumda ve daha az ağrıya sahip olduklarını ortaya koymuştur. Ayrıca, bir yıl sonra ağrı kesicilerden vazgeçme eğiliminde olduklarını söyledi.

Mental sağlığınızın iyileşmesine destek olur.

Tüm egzersizler, depresyon semptomlarını azaltmakta etkilidir. Elbette, yoga da öyle! Frontiers in Psychiatry‘de yayımlanan çalışma, depresyon, şizofreni, uyku sorunları ve diğer zihinsel sağlık problemlerinin yogadan fayda sağlayabileceğini göstermiştir. Ayrıca Perz, birçok insanın zihinsel sağlığı için yogaya başladığını belirtiyor. “Neden pratik yaptığımız sorulduğunda, hem öğretmenler hem de öğrenciler, yoganın ruh durumunu iyileştirici etkilerinden bahsediyor.”

Parsley Health kurucusu Doktor Robin Berzin, “Yogada depresyon ve ruh hallerine yardımcı olacak pek çok duruş var.” diyor. Bu amaç için favorilerinden bazıları: deve duruşu, güvercin duruşu ve legs up the wall. “Kelimenin tam anlamıyla kalbinizi açmanıza ve yeni bir bakış açısı bulmanıza yardımcı oluyor.”

Berzin, “Yoga vücutla bağlantı kurma ve benliğinizi bulmak için harika bir yoldur. İleriye doğru çıkış yolunuzu görmenizi sağlayan bir far gibidir.” diye ifade ediyor.

Yaratıcılığı artırır.

Haftaya verilecek olan sunumu tamamlamaya ya da romanınızdaki çıkmazdan kurtulmaya çalışıyorsanız yoga matını çıkarma zamanı gelmiş olabilir. Perz, “Araştırmalar, düzenli olarak meditasyon, mantra ve derin nefes alma teknikleri gibi yoga bilincini oluşturan bileşenleri uygulayarak, alfa beyin dalgalarınızı artırabileceğinizi söylüyor. Bu tekniklerinin tekrarı sayesinde, bağlantı kurma yetiniz güçlecenecek, yaratıcılığınız artaracaktır.” diyor.

Daha olumlu bir bakış açısı sağlar.

Sürekli tekrarı yapılan düşünme ve hareket etme şekilleriniz, ruh halinizi ve kendiniz hakkında nasıl hissettiğinizi büyük ölçüde etkiler. Bu yüzden günün telaşından sıyrılıp kendinizi yargılamadığınız ve düşüncelerinizle uyumlu olabileceğiniz güvenli bir yer bulmak önemlidir. Yoga da tam olarak böyle bir yer!

Perz, “Sınıfın başlangıcında niyetlerinizi koyarak ve şimdiki ana odaklanarak, ortaya çıkan olumsuz düşünce kalıplarının daha fazla farkına varıyorsunuz” diyor. Olumsuz düşüncelerinizi fark ederek ve onları kontrollü nefes alıp verme gibi yeni bir faaliyetle değiştirerek, olumsuz düşüncelere yol açan psikolojik stres azaltılabilir. Bu sayede genel tutumunuzu büyük ölçüde iyileştirebilirsiniz.

Kalp hastalıkları riskini azaltır.

American Heart Association‘ın son araştırmaları ile kalp krizi, yüksek tansiyon ve diyabetin gençlerde, özellikle de kadınlarda daha yaygın olduğunu gösteren kalp sağlığı, bu devirde her zamankinden daha önemli. Ancak, yoga kalp hastalıkları riskini azaltmanıza yardımcı olabilir!

European Journal of Preventive Cardiology‘de yayınlanan çalışmalara göre yoga, sağlığımıza tıpkı tempolu yürüyüş gibi geleneksel egzersizler kadar yardımcı olabiliyor! Çalışmalar çeşitli yoga türlerini ve çeşitli sağlık koşullarına sahip insanları analiz etti. Genel olarak, uygulayanların kan basıncını 5 puan, kötü kolesterol seviyelerini 12 puan düşürdüğünü gördüler. Ne çeşit yoga yaptığınızın hiçbir önemli yok, tutarlı olduğunuz ve düzenli pratik yaptığınız sürece sağlığınıza iyi gelecek olduğu aşikar.

Astım semptomlarını hafifletebilir.

Elbette astım ve diğer hastalıklar için doktorunuzun önerdiği tedavileri kesmeyin ancak araştırmalar, yoganın semptomları hafifletmek için harika bir tamamlayıcı tedavi olabileceğini göstermektedir. BMC Pulmonary Medicine’de yayınlanan küçük bir çalışma, hafif ve orta şiddette astımı olan 57 yetişkine baktı ve sekiz haftalık programlarına bir yoga rutini ekleyenlerin semptomlarını önemli ölçüde azalttığını ve ilaçları daha az kullanmaları gerektiğini buldu. Pranayama denilen nefes egzersizini kullanabilirsiniz.

Daha az stres ve daha iyi bir uyku sağlar.

Ah, uyku… Eğer siz de uyumak için her gece mücadele veriyorsanız, yoga size yardımcı olabilir.

NCCIH tarafından yapılan bir anket, yogilerin yüzde 55’inden fazlası yoganın uyku kalitesini artırdığını, yüzde 85’inden fazlasının daha az stres altında olduklarını söyledi. New York’ta bir psikiyatrist olan Marlynn Wei kredinin çoğunun yine yogadaki nefes egzersizlerine gittiğini, nefes egzersizlerinin stresli bir günün ardından rahatlamanıza ve gerginliği yok etmenize yardımcı olabileceğini söyledi.

Tüm bilimsel çalışmaların, araştırmaların ve anketlerin kaynakları verilmiştir. Yoga, tıbbi bir tedavi yöntemi değildir. Sağlık sorunlarınız için lütfen doktorunuza danışın.

Kaynaklar
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4995338/
  • https://www.ajmc.com/journals/evidence-based-diabetes-management/2013/2013-1-vol19-sp7/restorative-yoga-better-than-stretching-for-trimming-subcutaneous-fat-in-overweight-women
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5494581/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3674785/
  • https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyt.2012.00117/full
  • https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/yoga-eases-moderate-severe-chronic-low-back-pain
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3674785/
  • https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyt.2012.00117/full
  • https://www.heart.org/en/news/2018/11/12/heart-attacks-are-becoming-more-common-in-younger-people-especially-women
  • https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/2047487314562741
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2734746/
  • https://nccih.nih.gov/research/statistics/NHIS/2012/wellness?nav=chat
yoga ile kilo verme, yoga kilo verdirir mi, yoganın faydaları, yoganın sağlığa faydası, yoganın yararları