Güzellik Rutinlerimiz Zihin Sağlımızı Nasıl Destekler?

Güzellik rutinleri, psikolojik sağlığınızı desteklemek ve kendinize vakit ayırmak için çok yararlı bir araç olabilir. Psikolog Chloe Carmichael, Clean Beauty School’un bir bölümünde, bakım alışkanlıklarının ve zihinsel sağlığın ne kadar bağlantılı olduğu hakkında konuştu. Biz de KİK ekibi olarak bu sohbeti sizin için derledik!

Örneğin, duş almak gibi basit bir hijyen rutinini ihmal etmenin, kendinizi iyi hissetmediğinizin bir işareti olabileceğini belirtiyor Chloe. Öte yandan, çok yönlü bir tedavinin parçası olarak, ruh sağlığı uzmanları hastaların standart güzellik rutinlerine geri dönmelerinin, ruh hallerinde önemli bir iyileşme sağlayabileceğini söylüyor. Fakat elbette, güzellik standartlarının ve bunlarla birlikte gelen baskının benlik saygısı üzerinde oldukça kötü etkileri olabileceğini ve ömür boyu sürecek problemlere neden olabileceğini de biliyoruz.

Carmichael’ın güzellik rutinlerinin bütünsel iyilik haline yardımcı olması için benimsediği üç alışkanlık var. Bu üç alışkanlığı birlikte inceleyelim!

Kendinize sorun: Bunu neden yapıyorum?

Güzellik, kendinizi en iyi halinizde gibi hissetmenize yardım edecek inanılmaz bir araç kapasitesine sahip. Ancak sizi desteklemeyen ve bunun yerine kendinizi değiştirmekle ilgili alışkanlıklara kaymak da çok kolaydır.

“Kişisel olarak, güzellik ritüellerinin harika bir şey olduğunu düşünüyorum. İstediğimiz güzellik trendlerini keşfetmek, denemek ve keyfini çıkarmak için izne ihtiyacımız yok” diyor. “Ama aynı zamanda kendimize ‘Bunu gerçekten neden yapıyorum?’ diye sormaya dikkat etmeliyiz. Bunları kendimi geliştirmek veya kutlamak için mi yapıyorum? Yoksa ‘kendimi düzeltmek’ için mi? Güzellik rutinlerini, başkaları gibi ‘iyi’ olmak veya kendinizi adeta bozukmuşsunuz gibi düzeltmek için yaptığınızda bu sağlıklı bir eylem olmaktan çıkıyor.

Kendinizi, sahip olmadığınız kaynaklara sahip olanlarla karşılaştırmayın.

Medya, yaşlanmayan ünlülerin görüntüleriyle dolup taşıyor. Elbette ünlülerin aslında yaş aldıklarını biliyoruz. Ancak bu kişilerle kendinizi kıyaslıyorsanız; onların dermatologlara, estetisyenlere ve Photoshop’a olan erişimleri göz önüne almamız gerekir.

Kendinizi avantajlı insanlarla karşılaştırmak yerine, doğal olarak ve güçlü bir şekilde yaşlanmalarına izin veren figürler bulun. Bu insanlar hayatınızdaki birileri veya güzellik ikonları olabilir; adını siz koyun. Kendinize yaşlanmanın bir gerçek olduğunu ve bunu yaparken cildinizin kontrolünün sizde olduğunu hatırlatın.

“Yaşlanma konusunda olumlu rol modellerle bağlantı kurmanın çok yararlı olabileceğini düşünüyorum. Bu şekilde yaşlanmanın kendinizi bırakmak ya da gözden kaybolmak anlamına gelmediği fikrini ortadan kaldırmaya başlayabiliriz” diyor Chloe. “Yaşlanma sürecini benimseyin ve yaş almadaki güzelliği keşfedin.”

Mükemmellik tuzağından kurtulun.

Kendini iyileştirmeyi istemek çok insani bir içgüdü. Psikolog Chloe Carmichael, “Mükemmeliyetçilik hakkında anlık tepkiler vererek ‘Mükemmel olmayı istemek her zaman kötüdür’ demek istemiyorum çünkü hepimizin içinde bunu isteyen küçük bir parça var. Ve bunu kabul etmekte yanlış bir şey yok.” diyor. “Sorun, %100 mükemmel olmayan her küçük şey için kendimizi gerçekten parçalamaya başladığımızda ortaya çıkıyor. Artık kendimizden zevk alamadığımız zaman bu bir sorun haline geliyor.”

Bu noktada, mükemmelliğin gerçeküstü bir beklenti olduğunu hatırlamanız çok önemli. Kusursuzluk insani bir olgu değil, hepimizi birbirinden farklı kılan renklerimiz var. Kaldı ki bu yüzyılda, herkesin birbirine benzemesi, tekdüze ve standart bir dış görünüşe sahip olmaları hepimize oldukça sıkıcı gelmeye başladı. Şunu unutmayın ki farklılıklarınız sizi sıkıcılıktan kurtarıp karakteristik biri yapar.

Bakım alışkanlıklarının, güzellik kültürünün ve benlik algımızın zihinsel sağlığımız üzerinde etkisi olduğuna şüphe yok. Bununla birlikte, sizin için işe yarayan bir denge bulmak zor olabilir. Güzellik rutinlerinizi ‘düzelmek’ veya ‘onun gibi iyi olmak’ için değil; kendinize iyi davranmak, vakit ayırmak ve varlığınızı kutlamak için yapın. Böylesi çok daha sağlıklı ve keyifli!

Kaynaklar
güzellik, zihin sağlığı