Ödem Atmak İçin Ne Yapmalı, Nasıl Beslenmeliyiz?

Ödem, vücut dokularında sıvı birikimi ile meydana gelen bedendeki şişliklere verilen isimdir. Dönem dönem vücudumuzun herhangi bir yerinde bulunabilir. Ayaklar, ayak bilekleri, bacaklar, parmaklar, yüz bölgesi vb. bölgeler ödemin en çok görüldüğü yerlerdir. Regl, hamilelik gibi dönemlerin yanı sıra tiroid, kronik venöz yetmezlik, böbrek, kardiovasküler gibi hastalıklar sebebiyle ve ilaç kullanımıyla da ödem gözlenebilir. Peki ödemden kurtulmak, diğer bir deyişle vücuttan ödem atmak için neler yapmalı, nasıl beslenmeliyiz? Birlikte göz atalım.

Ödem atmak için ne yapmalı?

  • Hareket: Hareketsizliğine dur demelisin. Yürüyüş, koşu, yüzmek ya da pilatese başlayabilirsin. Egzersiz yapmak, vücuttaki ödemden kurtulmana yardımcı olacaktır.
  • Mineral-vitamin dengesi: Mineral-vitamin yetersizliği ödeme neden olabilir. Magnezyum ve B6 vitamini gibi değerlerin bu konuda oldukça önemlidir.
  • Kötü alışkanlıklar: Sigara ve alkol tüketimine dikkat etmelisin.
  • Yardımcılar: Varis çorapları, destek çorapları, masaj ya da akupunktur ile ödemini azaltabilirsin.
  • Beslenme: En önemli madde; beslenme. Ödemden kurtulmak için nasıl beslenmeliyiz, gelin detaylıca bunu ele alalım.

Ödem gidermek için doğru beslenme nasıl olmalı?

Vücudumuzdaki ödemi gidermek için en etkili yollardan biri beslenme tarzımızda değişikliğe gitmek. İşte ödem atmak için nasıl beslenmemiz gerektiğine dair önemli ipuçları!

Rafine karbonhidrat ile arana mesafe koy ve gluteni azalt.

Karbonhidrat tüketimi sonrası insülin en üst seviyeye ulaşmaktadır. Yüksek insülin ise böbreklerden sodyum emilimini artırır ve vücuttaki sodyum arttıkça ödem meydana gelir. Aynı zamanda karbonhidrat içeriğindeki gluten de bağırsaklarda su tutumuna neden olur.

Özellikle regl haftasında ödemi daha çok gözlemleriz. Bu haftaya girerken gluten içeren besinleri öğünlerinden çıkarmalısın. Beyaz un içerikli tüm besinler ödem yapar. Karbonhidrat tüketimini azaltmalı protein alımını artırmalısın.

Tuz tüketimini azalt.

Tuz tüketimi, ödem için başlı başına önemli bir konudur. Tuzu azaltmak için sadece yemekleri az tuzlu tüketmeye değil, paketli ürünler, salam, sosis, konserve, salamura, salça turşu gibi besinleri azaltmaya da dikkat etmelisin. Tuz yerine baharatlar ile yemeğini lezzetlendirebilirsin. Tuz tüketimin azalıp, su tüketimin artıkça ödemin azaldığını göreceksin. Peki suyu ne kadar tüketmeliyim diyorsan, gel diğer maddeye geçelim o halde.

Günde kg x 30-35 ml kadar su tüket.

Örneğin 70 kilo birisi günde 2100- 2450 ml arasında tüketmelidir. Ortalama olarak ele alırsak, aslında hepimiz 12 su bardağı su tüketmeye özen göstermeliyiz. Eğer suyun tadını sevmiyorsan çilek, tarçın, ananas, portakal ile lezzetlendirebilir, içeriğini zenginleştirerek mineralli su hazırlayabilirsin. Eğer su tüketmeyi unutuyorsan saat başı su tüketecek şekilde kendini şartlandırabilir veya su hatırlatıcısından yardım alabilirsin.

Yüksek antioksidan ve omega 3 içerikli besinler tüket.

Yaban mersini, kiraz, ananas, maydonoz, yeşil yapraklı sebzeler, kuşkonmaz, kereviz, yeşil çay, mısır püskülü, kiraz sapı, biberiye ve salatalık gibi besinler vücuttaki ödemi azaltmaya yardımcı olacaktır. Bu besinlere öğünlerinde daha çok yer vermelisin.

Bonus: Ödem giderici içecek tarifleri

Aşağıdaki karışımları deneyerek mineralli sular ya da smoothie’ler hazırlayabilir, bu içecekler ile ödem atımını destekleyebilirsin.

  • Ananas + maydonoz+ kivi+ tarçın + bir miktar su
  • Kiraz sapı + mısır püskülü + yeşil elma dilimleri + bir miktar su
  • Maydonoz + limon + taze zencefil + salatalık + bir miktar su

Hamileyseniz, emziriyorsanız veya herhangi bir kronik rahatsızlığınız varsa lütfen diyetisyeninize danışınız.

Kaynaklar
ödem, ödem atmak için, ödem attırıcı, ödem nasıl atılır