Boyama gibi basit bir eylem bile, stresi ve kaygıyı hafifletmekte oldukça faydalı olabilir. Bunu yapmanın bir popüler yolu ise mandalaları boyamak ve onu bir meditasyon biçimi olarak kullanmaktır. Sanat terapisinin bu formu, çocukların yanı sıra yetişkinler arasında da oldukça popüler. Kişinin aklını kurcalayan düşüncelerden uzaklaşmasını sağladığı için de fazlasıyla rahatlatıcı bir egzersiz. Buna ruhsal dinginliği sağlayan bir şifalanma süreci de diyebiliriz. Araştırmalar ise, geometrik daireler olarak bilinen mandalaların, diğer boyama biçimlerine kıyasla daha faydalı olduğunu gösteriyor.
Mandala nedir?
Sanskritçede “çember” anlamına gelen mandala; enerji, öz anlamına gelen ‘manda’ ve kap anlamına gelen ‘la’ kelimelerinden oluşur. Dolayısıyla bunu “enerjiyi saklayan kap” olarak tanımlayabiliriz. Bu çemberler neredeyse bütün kültürlerde bulunan çok güçlü bir semboldür. Evrenin yapısını ve bütünlüğü simgeler. Bu daireler, mimari ve doğanın yanı sıra birçok dini sembollerde de karşımıza çıkar.
Hintli ve Tibetlilerin dini Hinduizm ve Budizm’de mandalalar, meditasyon yapmayı kolaylaştırması için uzun yıllar boyunca kullanılan kutsal çemberlerdir. Hristiyanlık ve Taoizm de dahil olmak üzere diğer birçok din, mandalaları ruhsal pratiklerine dahil etmiştir.
Mandala hem gerçekten bir çizim veya boyama şeklinde olabilir, hem de kum mandalası gibi tamamlanmasının ardından seremoni eşliğinde tekrar bozulan geçici bir yaratım olabilir. Mandalanın ana dairesel şekli, içerisinde çeşitli geometrik şekiller ve semboller barındırır. Bunlar genellikle kalın renk şemaları kullanılarak tekrarlayan simetrik paternlerdir.
Mandalanın yaratım süreci, en az bitmiş halini incelemek kadar önemlidir. İki aşamanın da amacı, zihne ve bedene odaklanmaktır, bu yüzden de meditasyon için ideal bir araçtır.
Sanat terapisi olarak mandala
Mandalalar meditasyon için bir şifalanma aracı olarak kullanılırlar. Meditasyonun ise stresi azalttığı, depresyonla mücadele ettiği, acıyı hafiflettiği ve kan basıncını düşürdüğü biliniyor. Bunun yanı sıra meditasyon bağışıklık sistemini destekler ve hücre yaşlanmasını yavaşlattığı ve uykuyu düzenlediğine inanılan melatonin hormonunun salgılanmasını da sağlar.
Mandalalar sadece bakıp, üzerine meditasyon yapılacak bir şey değildir. Bu zamanlarda artık herkes için faydalı olacak mandala boyama kitapları bulunuyor. Pastel boya veya renkli kalemler kullanarak renklendirebileceğiniz mandalalar, hem size meditasyonun faydalarından yararlanmanızı sağlayacak, hem de sanat terapisini her an her yerde yapabileceğiniz bir pratiğe çevirecek.
Mandala boyayan insanlar, genellikle derin bir dinginlik ve esenlik deneyimlediklerini söylüyor. Bu yüzden mandala boyamak herhangi bir ustalık gerektirmeyen basit bir eylem olmasına rağmen sağladığı sakinleştirici etki küçümsenemeyecek kadar etkili. Sadece dikkatini bir yere odaklamakla kalmıyor, aynı zamanda birçoğumuzun günlük hayatında ihmal ettiği yaratıcı tarafını da ifade etmene olanak tanıyor. Bunun yanı sıra, birçok çocuk duygularını dillendirmek yerine, kendilerini renklerle ve oyunlarla ifade ettiği için, mandalalar özellikle çocukların duygularıyla başa çıkmasına da yardımcı olabilir.
Mandala nasıl boyanır?
Mandalayı meditasyon amaçlı boyamak için yapacağınız bir şey yok aslında. Sadece çok basit birkaç adım ve kendinizle yalnız vakit geçirebileceğiniz bir süre gerektiriyor.
- Çeşitli renklerde boyama kalemi, keçeli kalem veya pastel boya kullanabilirsiniz.
- Mandala boyama kitabı kullanabilir veya internetten hoşunuza giden mandalaları bastırabilirsiniz.
- Dikkatinizin dağılmasını engelleyecek, rahatça çalışabileceğiniz sakin ve konforlu bir alan yaratın.
- Ve boyama başlayın!
Boyarken renk seçimi üzerine fazla düşünmemeye çalışın ve renklerin uyumu hakkında endişelenmeyin. Bırakın içgüdünüz sizi yönlendirsin! İlk renkle boyamaya başladığınızda gerisi kendiliğinden gelecektir. Birçok mandala boyama kitabının yaratıcısı olan Susan F. Fincher, mandaladaki bir rengin, partiye diğer arkadaşını da davet eden bir misafir gibi, renklerin birbirlerini ardı sıra davet ettiğini söylüyor.
Mandala boyama kitaplarının yanı sıra, internette de mandala bulabileceğiniz birçok kaynak var. Ama tabii ki diğer bir seçenek ise kendi mandalanızı çizmek. Pergel, açı ölçer gibi temel çizim aletleriyle renklendirebileceğiniz kendi geometrik desenlerinizi de her zaman yaratabilirsiniz. Hem oldukça basit hem de çizmek için doğru veya yanlış diye bir şey yok. Sadece elinize kalemi alın ve büyük bir dairenin içine şekiller çizmeye başlayın!
Son olarak, mandalanın geometrik şekilleri boyarkenki tekrarlayıcı süreci her yaştan insan için oldukça faydalı. Bu yüzden boyamanın sadece çocuklar için olduğu düşüncesini kafanızdan çıkarın. Bunun yerine mandalayı, hissettiğiniz kaygı verici ve stresli duyguları kafanızdan uzaklaştırmak için kullandığınız yapıcı bir yöntem olarak düşünün. Bulacağınız huzur sizi bile şaşırtabilir!