Kaygıyla Başa Çıkmak için Etkili Bir Pratik: Kabullenme Meditasyonu

kaygıyla başa çıkmaya çalışan bir kadın

Kaygı, hayatta kalabilmemiz için ihtiyacımız olan duygulardan biri. Bize tehlikenin sinyalini verir, kendimizi korumamız gereken anlarda gerekli psikolojik ve fizyolojik uyarılmaları sağlar. Kaygının bizler için en temel ve gerekli duygulardan biri olduğu aşikar. Ancak kaygı bozukluklarının toplumdaki görülme sıklığını ele aldığımızda, kaygıyı sadece masum bir duygu olarak ele almak da pek mümkün değil. Tıpkı çocuğunu korumak isteyen bir ebeveynin baskı ve aşırı korumacılık ile çocuğun gelişimine zarar vermesi gibi, kaygı duygusu da bizi korumak isterken, maalesef bizlere en çok zarar veren duygu haline dönüşebiliyor. Endişeli duygular bizim için optimum düzeyi geçtiğinde, kaygıyla başa çıkmak zorlaşıyor ve kaygı bozuklukları kategorisinden bir tanı alabiliyor. Böylelikle günlük yaşamı şiddetli derecede etkileyen bir konforsuzlukla hayata devam etmeye çalışıyoruz.

Kaygı sorunu, bizim için baş edilmesi zor bir seviyeye geldiğinde ise genellikle ondan kaçınmaya, onu bastırmaya ya da ondan uzaklaşmaya çalışıyoruz. Bataklıktan çırpınarak çıkmaya çalışan biri gibi, kaygımıza daha da gömülüyoruz. İşte bu nedenle, kaygıyla baş edebilmek için önce onun varlığını kabul edebilmemiz gerekiyor. Kaygıyı kabulleniş meditasyonu da tam bu noktada bize yardımcı olabilecek bir uygulama! Eğer sizin de yaygın anksiyete bozukluğu, panik bozukluk, obsesif kompulsif bozukluk, sağlık anksiyetesi vb. bir tanınız varsa ya da kaygıyla baş etmede ciddi sorun yaşadığınızı düşünüyorsanız, bu meditasyonu kaygıyla baş etmede yardımcı bir etkinlik olarak değerlendirebilirsiniz. Elbette yukarıda bahsedilen durumlarda öncelikle bir ruh sağlığı uzmanı ile görüşmenizi ve onun da tedaviye ek kullanılmak üzere uygun görmesi takdirinde bu uygulamaya başvurmanızı öneriyoruz.

İyi Oluş Günlüğü

Kaygıyı kabullenme meditasyonu

  1. Yalnız kalabildiğiniz bir ortamda rahat olduğunuz bir pozisyonda oturun. Boynunuzu ve sırtınızı dik, ancak rahat tutacak şekilde yerinize iyice yerleşin. Eğer rahat hissetmenize ve odaklanmanıza yardımcı olacaksa gözlerinizi kapatın.
  2. Birkaç derin nefes alıp verin. Dikkatinizi nefesinize odaklamaya çalışın. Nefes alıp vermenizi gözlemlemeye kendi normal akışında olacak şekilde devam edin. Çabasız ve doğal haliyle nasıl nefes alıp veriyorsanız o şekilde nefes alıp vermeye odaklanın.
  3. Olduğunuz mekandaki ve mekanın dışındaki seslere dikkatinizi verin. İçeride olan sesler ile dışarıdan gelen sesleri ayırt etmeye çalışın. Bir süre sadece sesleri dinlemeye izin verin. Seslerin arka planda nasıl kaybolup gittiğini fark edin.
  4. Şimdi tüm dikkatinizi içinde bulunduğunuz ana verin. Ve acele etmeden ne hakkında kaygı sorunu yaşıyorsanız yakın tarihte bununla ilgili düşüncelere daldığınız durumu düşünün. Sizi kaygıyla baş etmek zorunda bırakan o anda duygu ve düşüncelerinizi gözden geçirin. Ne deneyimlediğinizi fark etmeye çalışın.
  5. Şimdi ise kendinizi kaygıyı ilk kez araştıran bir bilim insanı olarak düşünün. Daha önce hiç bilmediğiniz ve görmediğiniz bu durumla ilgili gözlem yapmaya çalıştığınızı varsayın. Öncelikle kaygının vücudunuzda hangi noktalarda kendisini belirgin hissettirdiğini gözlemleyin. En çok hangi bölgede kaygıyı hissediyorsunuz? Kaygı o bölgede ne hissettiriyor? Bu hissin merkezi nerede? Şekli, rengi, dokusu, büyüklüğü nasıl gibi geliyor? Kaygıyı tanımaya çalışırken gözlüklerinizi takıp vücudunuzda onu nazikçe inceleyip keşfedin.
  6. Kaygıyı yeterince inceledikten sonra derin nefes alıp vermeye başlayın ve vücudunuzda kaygıyı en çok hissettiğiniz bölgeye doğru nefesi içeri aldığınızı hayal edin. Her aldığınız nefes duygunuzu yumuşatıyor ve bölgeyi esnetiyor. İçinize çektiğiniz temiz havanın kaygının yoğunluğunu azalttığını gözlemleyin. Nefes alıp vermeye devam ettikçe o bölgede yoğunlaşan kaygının yavaşta vücuda yayılıp kaybolmaya başladığını ve nefes verdikçe ağzınızdan dışarı doğru çıktığını hayal edin. Yeterli olduğunu düşünene dek devam edin.
  7. Son olarak doğal nefes akışınıza geri dönün. Mekanın içindeki ve dışındaki seslere tekrar yoğunlaşın. Hangi sesin nereden geldiğini fark etmeye çalışın. Hazır hissettiğinizde gözlerinizi açıp uygulamayı sonlandırın.

Yukarıdaki meditasyon metnini ister yazılı takip ederek, ister ses kaydı alıp onu dinleyerek uygulayabilirsiniz. Umarım kaygıyla baş etmeye çalışan bireyler için faydalı bir uygulama olur.

Kaynaklar

Acceptance&Commitment Group Therapy(ACT-G) for Severe Health Anxiety

anksiyete bozukluğu, kabullenme meditasyonu, kaygı meditasyonu, kaygıyla başa çıkmak