Başlı başına bir zorluk olan anksiyete, günlük yaşantımızı olumsuz etkileyen yaygın bir sorundur. Eğer ara sıra TikTok’ta vakit geçiriyorsanız, anksiyeteye yardımcı olmak için buz küplerinin kullanılmasıyla ilgili viral videoları görmüş olabilirsiniz. Bu viral videoların üzerine bir araştırma yaptık ve bingo; bu ipucunda doğruluk payı var! Soğuk uygulamaların duygusal durumu sakinleştirdiği bilinmektedir ve bu nedenle buz küpleri, anksiyeteyle başa çıkma sürecinde hafifletici bir etki sağlayabilir. Bu yazıda, buz küplerinin anksiyete üzerindeki olumlu etkilerini anlatarak, günlük yaşamınızda nasıl kullanabileceğinizi keşfedeceksiniz. Anksiyete ile baş etmeye dair bir ipucu olan buz küpü hilesi size nasıl fayda sağlayabilir, nelere dikkat edilmeli, birlikte göz atalım.
Buz küpü hilesi nedir?
Bu yöntem, 4,3 milyon takipçisiyle anksiyete ipuçları paylaşan bir psikolog olan Dr. Julie Smith’in bir TikTok videosunda popüler hale geldi. Tek yapmanız gereken, buz küpünü elinizde tutarak buzun soğuğunu ve pürüzsüz dokusunu hissetmeye odaklanıyorsunuz.
Smith, buz küpü hilesini açıkladığı videosunda, anksiyete için buz küplerini kullanmanın başka yollarını da öneriyor: Küpü sadece tutmak yerine, serinleme hissini hissetmek için kolunuzda yukarı aşağı hareket ettirebilir; ağzınıza koyabilir veya yüzünüze sürebilirsiniz. Hatta yüzünüzü bir kase buzlu suya daldırabilirsiniz; Dr. Smith bu yöntemin bunaltıcı duygular yaşadığınızda da aynı derecede kullanışlı olduğunu söylüyor.
Eğer buz size göre değilse, aynı amaçla yola çıkarak, bir parça limon ısırmanın, yüzünüze soğuk su tutmanın ya da güçlü bir nane koklamanın da sizi şimdiki zamana geri getirebileceğini aklınızda tutabilirsiniz.
Buz, anksiyete yönetimine nasıl yardımcı olur?
Tiktok’ta meşhur olan bu ipucu üzerine, buzun bunu tam olarak nasıl yaptığını anlamak için uzmanların açıklamalarına ve aşağıda listelediğimiz araştırmalara göz atabilirsiniz.
Endişeli düşüncelerden uzaklaştırır.
Beslenme Psikiyatristi ve This Is Your Brain on Food kitabının yazarı Uma Naidoo, bir buz küpünü emmenin, dikkati ağızdaki soğuma hissine kaydırarak kişiyi endişe yaratan düşüncelerden uzaklaştırabileceğini söylüyor. Naidoo, “Buna ek olarak, dikkati dağıtmak beyindeki amigdala aktivasyonunu azaltır” diye açıklıyor. Amigdala, anksiyete de dahil olmak üzere duygusal işlemlerden sorumludur, bu nedenle bu bölgedeki aktiviteyi azaltmak kaçınılmaz olarak endişeli duyguları azaltacaktır.
Bu konuyla ilgili daha fazla çalışma yapılması gerekiyor, ancak bu bazı ruh sağlığı uzmanlarının önerdiği bir hile. Kendini kesmeye eğilimli kişiler için zarar azaltmaya odaklanan 2018 tarihli bir çalışma, buz küplerini panik atak sırasında da yararlı olduğu kanıtlanan “aktif bir dikkat dağıtıcı” olarak listeledi.
Parasempatik sinir sistemini aktive eder.
Vücudun doğal savaş ya da kaç tepkisinin bir yan etkisi de ağız kuruluğudur. Naidoo, “Anksiyetede beyin olumsuzluk önyargısına sahip olma eğilimindedir,” diye açıklıyor, “yani endişe, endişeli insanların her zaman bir tehdit arayışında olmasına neden olur.” Vücut potansiyel bir tehdide (bu durumda anksiyete veya dış stres faktörleri) odaklandığında, sindirim ve tükürük üretimi gibi işlevlere öncelik vermez.
Savaş ya da kaç tepkisinin tam tersi, parasempatik sinir sistemi tarafından aktive edilen dinlenme ve sindirim işlevidir. Bir buz küpünü emmek ağız kuruluğunu giderecek ve tükürük üretimini artıracaktır. “Dolayısıyla buz küpü emmek parasempatik sinir sistemini harekete geçirir ve bu da sakinleştirici veya dikkat dağıtıcı bir etki yaratabilir” diyor.
Dr. Albers buz küpleri hilesine yine aynı açıdan yaklaşıyor: “Paniğe neden olan bu nörotransmitterler yerine, ağrı reseptörleri uyarılır ve bazen ağrıyla başa çıkmamıza yardımcı olan endorfinler salgılanır” diyor. “Böylece vücut artık panikle değil acıyla başa çıkıyor.”
Bu yöntem, anksiyete için profesyonel tedavi almanın yerini tutmasa da, o anda kendinizi topraklamanıza veya endişeli halinizi veya panik atağı durdurmanıza yardımcı olabilir.
Nelere dikkat etmeliyiz?
O an için faydalı olsa da, Naidoo birkaç şeyin farkında olunması gerektiğini söylüyor. “Bazı kalp rahatsızlıklarında, buz küpü vücut sistemlerimiz için bir ‘şok’ olabilir” diyor. Araştırmalar, soğuğa maruz kalmanın kardiyovasküler hastalığı olan kişilerde ölüm oranlarını artırabileceğini göstermiştir, bu nedenle kalp sağlığınızla ilgili endişeleriniz varsa, birinci basamak hekiminizle konuşmayı düşünün.
Buzun ağızda erimesine izin vermek genellikle güvenlidir, ancak buzu sık sık çiğnemenin bazı istenmeyen yan etkileri olabilir. Pagofaji veya aşırı buz yeme, diş minesini parçalayarak dişleri çürüklere veya kırılmaya daha yatkın hale getirebilir.
Unutmayın ki buz yöntemi, daha büyük bir tedavi yöntemi olan farkındalık temelli bilişsel davranışçı terapinin bir parçası olan küçük bir araçtır. Tek başına bir tedavi yöntemi değildir. Anksiyete atağı sırasında buz kullanmak etkili bir başa çıkma mekanizması olsa da bu anksiyetenin çözümü demek değildir. Bununla birlikte, bazı insanlar için buz küpleri yeterince güçlü bir müdahale olmayabilir. Bu kişiler, vücutlarındaki nörotransmitterlerin istikrarlı ve rutin bir şekilde düzenlenmesine yardımcı olmak için ilaç tedavisine ihtiyaç duyarlar. Panik atak ve anksiyete tedavisi için uzman kişilerden yardım almalısınız.